Sfântul Arsenie Capadocianul își apără turma

Sfântul Arsenie Capadocianul

Sfântul Arsenie Capadocianul

Deoarce Părintele avea o mare sensibilitate ortodoxă, simțea foarte profund responsabilitatea față de turma sa și priveghea cum să o păzească și de lupii îmbrăcați în piei de oaie, de protestanți, care făceau propagandă în Răsărit, prin învățătorii lor, pe care îi trimiteau să facă prozelitism. De aceea Părintele a fost nevoit să ia trei ajutoare la școală, pe cei mai învățați ai satului, ca dascăli, neprimind pe nimeni dinafară. Dacă la început aveau frică mai mare față de turci și școala o aveau ca o școală ascunsă, mai târziu frica de protestanți a devenit mai mare, deoarece ei vroiau să întineze credința ortodoxă a copiilor.

Odată, au trimis pe un dascăl protestant, care abia ajuns în Farasa, a întrebat de casa protestantului Koupsi – care era plătit să facă prozelitism – ca să-și descarce lucrurile și să rămână la el. Când Părintele a aflat despre dascăl, a mers îndată și, întâlnindu-l, i-a zis: ”Să pleci repede, așa cum ești cu lucrurile tale, înainte de a le descărca, pentru că în Farasa nu vrem un alt protestant. Ne ajunge cel pe care îl avem și pe turcul ce e aici de mulți ani.” După aceasta Părintele a spus și în Biserică: ”Cine va spune: Bună ziua lui Koupsi să știe că nu va putrezi”. Aceasta era singura soluție ca să izoleze viespea, pe Koupsi, care aduna mereu mai ales pe tineri, ca să verse în sufletele lor fragede otrava rătăcirii lui și-i întărâta să judece pe Hagi-efendi (n.a. Sfântul Arsenie Capadocianul) că alungă pe învățători, ca să lase pe copii fără carte. Nemaivorbind nimeni cu Koupsi, acesta a fost nevoit să-și priceapă rătăcirea sa. A mers deci la Părintele Arsenie, i-a cerut iertare și s-a întors în turma acestuia. Astfel s-a stricat viesparul protestanților.

Sursa: Paisie Aghioritul, Cuviosul, Sfântul Arsenie Capadocianul, Traducere din limba greacă de Ieroschimonahul Ștefan Nuțescu (Ο Αγιος Αρσενιος ο Καππαδοκης τον Γεροντος Παισιον Αγιορειτον 1996), București, 2006, Editura Evanghelismos

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s