Doua sute de drahme

Athens-AerialÎntr-o zi Iannis nu s-a dus la lucru. Domnul Apostol brutarul s-a neliniștit. Niciodată nu lipsise, așa că a trimis pe cineva acasă la el. Înainte de a ajunge la casa lui, cel trimis l-a văzut pe Iannis cum curăța cu o lopată canalizarea de pământ și de necurății.

– Bre, ai înnebunit de tot? i-a spus. Domnul Apostol te așteaptă la brutărie și tu cureți canalizarea? Crezi că o să te angajeze la primărie?

– De dimineață caut două sute de drahme, pe care le-am pierdut, însă nu-mi amintesc în care dintre cele cinci guri de canalizare au căzut, așa că le curăț pe toate. Și de vreme ce tot le-am deschis, m-am gândit să scot și gunoaiele, a spus el zâmbind. Așa că mergi și spune-i domnului Apostol că o să lucrez mai mult mâine, în schimbul orelor pe care le-am pierdut azi. Este vorba de două sute… Nu-i de glumă, a continuat el.

Atunci brutarul s-a mâniat foarte tare. De îndată ce a auzit ce s-a întâmplat, a amenințat că o să-l alunge. După cinci ore Iannis și-a terminat lucrarea și s-a întors mulțumit la casa sa.

– Ai găsit cele două sute?, l-a întrebat ironic băcanul, care tocmai trecea pe acolo. Să te duci pe la primar să ți le dea pentru că i-ai curățat canalizarea, a continuat acela râzând.

În după-amiaza aceleiași zile cerul s-a întunecat. Dintr-odată au apărut nori negri amenințători. Tuna și fulgera și s-a pornit o ploaie torențială. Drumurile s-au transformat în râuri luând tot ce găseau în calea lor, chiar și mașini. La primărie s-au semnalat multe distrugeri. Au fost inundate case, magazine, depozite. S-au pierdut averi întregi. Pompierii nu reușeau să evacueze apa. În ziua următoare primarul a mers la fața locului, ca să vadă el însuși care sunt pagubele. Toți locuitorii s-au arătat nemulțumiți deoarece canalizarea era înfundată. A mers și în cartierul lui Iannis. Acolo nu existau pagube. Băcanul, când l-a văzut, i-a zis:

– Domnule primar, să mergi să-i mulțumești lui Iannis, care ieri dimineață a curățat canalele. Ne-a izbăvit nebunia lui, fiindcă a căutat prin canale vreo două sute de drahme, pe care le pierduse.

Brutarul a spus și el același lucru primarului:

– Din fericire nebunul, domnul primar, a curățat canalele, pentru că altfel ne-ar fi înecat o asemenea ploaie. Nebunia lui ne-a scăpat de mari distrugeri.

Sursa: Iannis cel nebun pentru Hristos – Dionisie A. Makris (Editura Evanghelismos – 2010) Pag. 11

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s