(Video) „Vai, fratii mei…”

Parintele Paisie Aghioritul vorbind catre oamenii ce i-au trecut pragul chiliei dansului. Partea I

Transcript:

Arma de care se teme cel mai mult diavolul nu este alta decat smerenia Sa-l auzim pe Domnul nostru ce spune „demonii sunt alungati prin rugaciune si post” Daca in munca noastra duhovniceasca acesta ne va aduce ganduri necurate sau orice altceva care este potrivnic mantuirii sufletului nostru, trebuie sa ne luptam cu el rostind in mintea noastra, rugaciunea salvatoare si anume: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine!”, si „PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu ajuta-ma!”  si intotdeauna trebuie ca sufletele noastre sa inseteze pentru cunoasterea adevarului, sa inseteze pentru iertarea pacatelor, sa inseteze pentru pacea constiintei, sa inseteze pentru bucuria cereasca. si sa inseteze pentru cea mai frumoasa sete dintre toate si anume unirea cu Iisus Hristos, sa inseteze pentru Sfanta Impartasanie, sa inseteze pentru obtinerea de virtuti, sa inseteze pentru momentul intrarii in imparatia cereasca, cand sufletul nostru va fi eliberat de vanitatea acestei lumi, cand va fi eliberat de durere, de amaraciuni, de necazuri, de rautatea din inimile oamenilor, cand vom fi liberi, cand vom fi descatusati de pacatele noastre si in final… sufletul nostru trebuie sa inseteze pentru bucuria eterna, sa inseteze pentru unirea noastra cu Dumnezeu pentru ca sa traim vesnic alaturi de sfinti. Pentru ca, oare cat ne este dat sa traim aici pe Pamant?

Vai, fratii mei, in acele timpuri iubirea multora se va micsora si va fi mare suparare, atacuri ale popoarelor, imigratii ale oamenilor, mare dezordine, agitatie, extravaganta, nepasare, neglijenta si indiferenta pentru mantuirea sufletului. Aproape toti oamenii vor fi dornici de petreceri, dansuri, mancaruri, vor fi dornici de bunuri lumesti. Oamenii vor fi certareti, vor fi lenesi si nepasatori, iar in indatoririle lor de Crestini vor fi de o lene dusa la extrem. Vor fi in stare sa dea vina pe alti oameni. Infidelitatea, ura, dusmania, invidia, cearta vor fi pe primul loc in viata oamenilor.

Sa stam cu frica de Dumnezeu si sa fim atenti la indeplinirea sarcinilor noastre crestinesti, pastrand toate virtutiile. Sa luam aminte si sa ne umplem vasele noastre cu ulei, atata timp cat sufletele noastre se afla in corp. Candela noastra trebuie sa licareasca, trebuie sa fie aprinsa in toata viata noastra, aprinsa inainte ca ochii nostrii sa se inchida. Intotdeauna candela noastra trebuie sa fie aprinsa. Vasele sunt puterile sufletului care primesc virtutiile. Uleiul pe care trebuie sa-l turnam in vase este practica tuturor virtutiilor. Si candela care licareste reprezinta mintea care poate primi mila divina. Sufletul care va pastra candela aprinsa, va intra cu Iisus Hristos in Imparatia Cerurilor. Voi repeta acest lucru. Sufletul care va avea candela aprinsa, ca cele 5 fecioare, si la momentul mortii candela va fi tot aprinsa, va intra cu Iisus Hristos in Imparatia Cerurilor. Dar sufletul care este intunecat si fara cainta pentru infaptuirea lucrului pacatos trebuie sa spuna: „Doamne iarta-ma pentru toate cate am pacatuit”. Si de asemenea trebuie sa-i vezi pe ceilalti oameni ca niste sfinti in afara de tine insuti, numai pe tine insuti sa te vezi ca un pacatos si mai prejos de toti, indiferent cat de pacatosi ar fi ceilalti oameni. Nu avem dreptul sa-i vedem ca pe niste pacatosi, nu avem dreptul sa-i judecam, nu avem dreptul sa spunem nimic impotriva unui pacatos. Numai pe noi insine trebuie sa ne vedem ca fiind pacatosi si mai prejos de ceilalti. Omul trebuie sa vorbeasca la momentul potrivit, sa vorbeasca nu mai mult decat trebuie si sa vorbeasca asa cum trebuie.

Oamenii credinciosi trebuie sa stea fermi in fata incercarilor vietii. Oamenii credinciosi si evlaviosi, cu adevarat devin purtatori de Hristos cand se impartasesc in mod vrednic cu Sfanta Impartasanie. Il au pe Hristos cu ei si Dumnezeu se odihneste in interiorul lor. Si El le acorda orice lucru necesar mantuirii lor. Omul credincios si evlavios nu trebuie sa se teama de nimic, nici de oameni rai, nici de situatii nefavorabile, deoarece punerea increderii in Dumnezeu devine o sursa de putere care reface si intregeste interiorul omului. Si de asemenea el este de folos si indreapta societatea. Frica de Dumnezeu este inceputul virtutii. Frica vine din credinta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s