„Unde sunt gandurile noastre?”

Parintele Paisie Aghioritul vorbind catre oamenii ce i-au trecut pragul chiliei dansului. Partea a III-a

Transcript:

Trebuie sa vorbim despre ganduri. Astazi, unde sunt gandurile fiecarui om? Unde sunt gandurile noastre? La ce ne gandim? Ce munceste mintea noastra? Deoarece, mintea este una dintre cele trei surse ale gandurilor.

Prima sursa este Dumnezeu, Duhul Sfant care aduce ganduri sfinte si sacre in mintea omului. A doua sursa este diavolul care vine, asa cum se stie, chiar si sub forma unui inger de lumina, si sadeste in sufletul omului ganduri necurate, viclene, blasfemiatoare. A doua sursa este diavolul iar a treia este mintea omului care produce gandurile fie viclene fie blande. Deci astazi, din care sursa provin gandurile noastre? Din cea Sfanta, din cea satanica, sau din a noastra? Daca gandurile sunt ale noastre, ce roade fac ele? Roadele Lui Dumnezeu sau roadele diavolului?

Un alt subiect de discutie il reprezinta bucuria. Toti oamenii isi doresc bucurie si multi oameni o cauta acolo unde nu exista pic de bucurie. Unii oameni cauta bucuria in pofte, altii in mancaruri si bauturi, altii in curvie, altii in bani, altii in extravaganta si in multe alte lucruri. Ei cauta sa gaseasca bucuria, dar exista oare bucurie in aceste lucruri? Exista bucurie in portofel, oricat de plin ar fi? Cati oameni au o gramada de portofele pline cu bani insa nu au bucurie?

O alta tema este pacea sufletului. Exista oare astazi pace? Aruncati o privire in societate. Razboaie, neliniste, procese, certuri, altercatii in case, in familii, peste tot gasim certuri si nelinisti. Unde este pacea?

O alta tema este rugacinea. Cine se mai roaga in ziua de azi si isi doreste lucruri bune?

O alta tema este timpul vietii noastre pe care Dumnezeu ni l-a dat si care din nefericire se scurge neexploatat si fara folos. Sunt multe lucruri de discutat, dorinta, mania, vointa, rabdarea, vorba desarta. Din nefericire astazi majoritatea vietii unui om este pierduta cu vorbe nefolositoare.

…despre nerecunostinta, invidie, deznadejde, tacere, …despre examenele pe care le dam, pentru ca in fiecare zi omul sta jos si isi scrie in teza faptele pacatoase si faptele bune pe care le-a facut. Dam in fiecare zi examinari, si intr-o zi cand se va sfarsi timpul, tezele vor fi adunate si examinate de catre invatator. Si vai de noi daca sunt scrise lucruri irelevante la subiectul mantuirii noastre. De asemenea, trebuie sa stim ca Dumnezeu a creat universul, ca Dumnezeu este Atotputernic si ca poate crea prin Cuvantul Sau un nou Pamant un nou soare, imediat, fara materiale. Aceasta este omnipotenta Lui Dumnezeu. Si sa nu spuna nimenea cine l-a creat pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este necreat, fara inceput. Ce inseamna aceasta, ca nu exista inceput? Daca presupunem ca Dumnezeu lasa Pamantul, care sta in aer si se roteste in jurul axei, sa cada in abis, unde s-ar opri, unde ar ajunge? Exista o margine? Ar cadea pentru eternitate, jos, jos, jos ar cadea in mod continuu cu viteza mare. Ar cadea in mod continuu, niciodata atingand vreo margine pentru ca nu exista o margine, nu exista inceput. Deci iata cum Dumnezeu nu are inceput si este peste tot. El este omniprezent, jos in acele locuri adanci ale abisului si deasupra si la stanga si la dreapta, Dumnezeu este pretutindeni in acest imens haos.

Sa fim cu bagare de seama deoarece trezvia este una dintre cele mai mari virtuti si fiecare suflet, fiecare Crestin, fiecare om trebuie sa fie cu bagare de seama, deoarece in aceasta lume asa cum am spus dam incontinuu examene. Nu trebuie sa ne lasam prinsi in plasa satanei, deoarece aceasta viata este trecatoare pe cand viata viitoare este vesnica, nu se termina niciodata si vom trai acolo pentru totdeauna, fie in bucurie, sau in intuneric cu diavolii.

Imi doresc din toata inima, ca toti oamenii sa accepte cu bucurie cuvintele Evangheliei, care a fost scrisa pentru noi, pentru toata omenirea pentru ca toata lumea sa fie salvata, nimeni sa nu piara si toti impreuna sa stam in imparatia Lui cereasca si sa-L slavim cu sfintii Sai ingeri si cu toti sfintii. Amin.

Imi doresc din toata inima, ca Dumnezeu sa va binecuvanteze, sa va indrume si sa va dea tarie, astfel incat niciodata sa nu cadem ci sa aveti un mare progres duhovnicesc. Imi doresc ca harul Duhului Sfant sa fie cu voi in toata viata voastra. Amin.

Cele 24 de clopote sunt trase de catre un singur om, in afara de cele de lemn. Acelea sunt trase in zilele de sarbatoare asa cum ati vazut. De asemenea apa din manastire este suficienta atat pentru irigatiile ogorului cat si pentru copaci. Bunatatile lui Dumnezeu sunt destule. Fie ca PreaSfantul Sau nume sa fie slavit, pentru toate bunatatile Sale. Puneti-va o dorinta ca Dumnezeu sa ne faca vrednici sa-L slavim pe El in veci. Amin, amin, amin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s