Smerenia – vesmant al Divinitatii

Parintele Paisie Aghioritul vorbind catre oamenii ce i-au trecut pragul chiliei dansului. Partea a II-a

Transcript:

Radacina vietii neprihanite este studiul continuu al Cuvantului divin. Acest Cuvant al Lui Dumnezeu, ne obliga sa ne intelegem scopul nostru, sa alegem ca exemplu viata Sa sfanta si sa urmam toate virtutiile Sale. Invatatura Lui Iisus este lumina. Omul care doreste sa inteleaga toate invataturile Domnului, trebuie sa creada in Iisus si trebuie sa-si duca viata conform cu viata Lui Hristos. De asemenea, trebuie sa-i para rau pentru fiecare ofensa.

Dobandirea de bunuri lumesti este o vanitate. Este o desertaciune. Sufletul care il iubeste pe Dumnezeu, isi gaseste odihna in Dumnezeu, si nu in desertaciunea lumii. Sufletul nu-si poate gasi odihna in ideile seculare, adica in lux, in relaxare, in bunastare. Sufletul nu-si poate gasi odihna in acestea, de aceea vedem oameni care le au pe toate acestea, dar care nu au odihna, nici bucurie. Deci, pentru a gasi bucurie si odihna, sufletul nostru trebuie sa-L iubeasca pe Dumnezeu. Iar pentru a-L iubi pe Dumnezeu, pentru ca un om sa-l iubeasca pe Dumnezeu, trebuie sa creada in Evanghelii, in toate Evangheliile, nu doar o parte a Evangheliilor, nu doar in cateva capitole ale Evangheliilor ci in toate Evangheliile. Si pentru ca un om sa creada in toate Evangheliile lui Dumnezeu, el trebuie sa fie eliberat de lucrurile materiale. Iar pentru ca un om sa fie eliberat de lucrurile materiale, nu trebuie sa le iubeasca pe acestea. Omul care este lacom, este un sclav al patimilor. Pentru a ne suprima patimile, trebuie sa devenim milosi. Cel milos trebuie sa dea din ceea ce a castigat prin munca sa grea, prin transpiratia sa, nu prin nedreptatati. Orice om cu mila trebuie sa fie drept, pentru ca daca nu este drept, el este orb. El nu poate sa vada, nu poate sa vada, deoarece el nu poate fura si rani pe alti oameni si apoi sa faca mila.

Crestinii trebuie sa suporte orice nedreptate din partea altor oameni. Crestinii nu trebuie doar sa suporte nedreptatea cu bucurie, dar de asemenea trebuie sa-si ofere sufletul sau pentru semenii sai. Atunci el devine perfect, atunci el devine milos, atunci el devine un sfant.

Iubitii mei frati, vreau sa-mi deschid gura si sa vorbesc despre maretia smereniei, dar imi este frica la fel cum ii este frica aceluia care vrea sa vorbeasca despre Dumnezeu folosind gandurile omului. Smerenia este un vesmant al divinitatii. Fiul si Cuvantul Lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos a purtat acest vesmant al smereniei a venit si a trait aici pe Pamant si s-a alaturat oamenilor. Acest vesmant pe care L-a purtat este vesmantul smereniei. Acesta era vesmantul Sau. Toata viata Sa a fost umila. Prin smerenie El a acoperit divinitatea Sa, prin smerenie El a acoperit Slava Sa. Oricare om poarta vesmantul acesta al smereniei, el arata ca si Iisus, deoarece prin smerenie el poarta vesmantul Lui Iisus. Omul smerit, asa cum este cunoscut, este iubit de toti. Ei se apleaca in fata unui om smerit ca in fata unui sfant, toti il respecta. Chiar si fiarele salbatice nu-l deranjeaza pe omul smerit, ele nu-l ataca pe acesta. Cate exemple de oameni sfinti exista! Fiecare om, oricare ar fi acesta, respecta in mod special umilinta (smerenia). Nimeni nu-l uraste pe omul smerit, nici nu il critica, nici nu-l condamna, deoarece Domnul il iubeste. Oamenii gasesc odihna in mod special in aceia care ii iubesc. Domnul se salasluieste in oamenii smeriti. Dar din nefericire, oamenii nu iubesc smerenia, ei nu vor sa se smereasca. Ei nu vor sa se smereasca si sa fie iubiti de Domnul, ci ei iubesc mandria si se aseamana lui satan.

Avem multe lucruri despre care sa discutam. Foarte multe. Deci fiecare crestin ar trebui sa fie preocupat in mod special, ar trebui sa se preocupe numai de urmatoarele lucruri pe care le voi spune: Despre Dumnezeu, ce stiu majoritatea Crestinilor in ziua de azi? Despre credinta, ce anume cred oamenii in ziua de azi? Despre supunere (ascultare). Cui se supun oamenii in ziua de azi, Lui Dumnezeu sau diavolului? Despre munca. Unde muncesc Crestinii de azi, in gradina Lui Dumnezeu sau in lucrarile diavolului?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s