Ce a fost inainte de Hristos?

Rentierului Momcilo N., care intreaba ce a fost inainte de Hristos

sf-nicolae-velimiroviciDesi sunteti crestin, intrebati: „De vreme ce crestinii vorbesc despre Hristos ca despre centrul si axul istoriei omenesti, ce a fost pe lume inainte de aratarea lui Hristos?” Stiind ca sunteti un om citit si ales, cred ca atunci cand veti patrunde putin mai adanc in invatatura credintei Lui Hristos, totul va va deveni limpede.

Va va deveni limpede faptul ca inainte de Hristos a fost tot Hristos. Si ca dupa sfarsitul lumii va fi tot Hristos. Adica: inainte de aratarea Cuvantului Lui Dumnezeu, a Intelepciunii Lui Dumnezeu, a Logosului vesnic, in trup omenesc, in misiune personala pe pamant, a fost acelasi Cuvant al Lui Dumnezeu, aceeasi Intelepciune a Lui Dumnezeu, acelasi Logos vesnic al Treimii celei dumnezeiesti, nearatat in trup, insa lucrand neobosit prin oamenii alesi, slugile Sale: prin proroci, drepti, vazatori cu duhul si intelepti. Toti acestia isi dadea numele de „slugi ale Lui Dumnezeu”. Iar Hristos nu este sluga, ci Fiu, nici ostas al Imparatului, ci Imparat, nici inainte-mergator, ci Mesia.

Ati vazut, fara indoiala, o drama al carei erou principal nu se arata de la inceput, ci mai tarziu – dar toate personajele care se arata pe scena inainte de eroul principal il asteapta pe acesta, il vestesc pe acesta; si tot ce se intampla anunta venirea lui. La fel si in uriasa drama a intregii lumi: toti L-au asteptat si toti L-au prevestit pe maretul Mesia, eroul principal. Si prorocul Il numeste astfel, graind: si va iesi Domnul ca un viteaz (erou)… si se va arata slava Domnului, si tot trupul o va vedea. Asa a fost prezis cu multe sute de ani mai inainte – asa a fost prezis, asa s-a si intamplat: fiindca dimensiunule dramei Lui Hristos, atat in timp cat si in spatiu, sunt mai mult decat colosale.

Cititi pilda Lui despre vierii cei rai (Matei 21, 33). Ea va va lamuri mai bine decat mine, cel muritor. Si ascultati marturia Domnului despre Sine Insusi: Amin, amin zic voua: mai inainte de Avraam, Eu sunt (Ioan 8, 58). Iar Avraam s-a nascut cu cateva mii de ani inaintea Lui. Inca o marturie mai ascultati din propria Lui gura – si anume, cand evreii L-au intrebat: cine esti Tu?, Iisus le-a zis: Inceputul (Ioan 8, 25). Asa Il numeste si cel de-al patrulea Evanghelist, zicand: la inceput a fost Cuvantul.

In fine, in viziunea apocaliptica a lui Ioan El Insusi spune despre Sine din ceruri: Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarstiul, Cel ce este, si Cel ce era, si Cel ce va veni… si am fost mort, si iata, sunt viu in vecii vecilor, amin; si am cheile iadului si ale mortii (Apocalipsa 1, 8, 18).

Vedeti, deci, ca inainte de Hristos tot Hristos a fost, si dupa Hristos tot Hristos. Iar cu privire la faptul ca El Se va arata la sfarsit cu putere si slava mare, cititi in Sfanta Evanghelie si in Apocalipsa: va veni iarasi pentru a pune capat acestei drame a lumii, careia tot El i-a pus si inceputul.

Veti spune: mare este taina aceasta!

Dar fluturele este, oare, o taina mica?

Cu cat mai mult Ziditorul fluturelui!

Pace Dvs. si bucurie de la Hristos Domnul!

Sursa: Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi – Episcop Nicolae Velimirovici (Volumul 1 – Editura Sophia) Pag. 247

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s