Unui american, John Davis, pe care il sperie inmultirea neamului omenesc

sf-nicolae11Sunteti ingrijorat cu ce se vor hrani oamenii cand se vor inmulti din cale-afara pe pamant. Ce grija ciudata si nefolositoare! Oare aceasta grija ne-a invatat sa o avem Hristos? Dimpotriva, El ne-a slobozit de aceasta grija. El ne-a poruncit sa nu ne ingrijim nici de ziua de maine, cu atat mai putin de secolul viitor. Nu va ingrijiti, spune, pentru ziua de maine, ca ziua de maine se va ingriji de ale sale. Ajunge zilei necazul ei.

Fara indoiala, cine uita de Dumnezeu ia asupra sa grijile lui Dumnezeu. Iar grijile lui Dumnezeu nu-s pentru slabii umeri omenesti. Ati citit legenda greceasca despre Atlas, care s-a razvratit impotriva zeilor si a vrut sa poarte pamantul pe umerii sai, si cum, dupa ce greutatea pamantului a inceput sa il zdrobeasca, s-a pocait si a inapoiat pamantul zeilor? Doriti sa fiti un nou Atlas si sa repetati greseala celui vechi?

Cine va sperie ca neamul omenesc se va inmulti candva atat de mult incat pamantul nu il va mai putea hrani? Asta se putea intampla si pana acum. De la facerea lumii si pana astazi, se putea intampla de mai multe ori, daca Facatorul nu ar fi avut grija de asta si nu ar fi privegheat asupra lumii. De vreme ce aveti atata incredere in condeiul Dvs. si in socoteala Dvs., scrieti si socotiti, si va veti incredinta repede ca de la Adam si pana la primii faraoni ai Egiptului puteau fi pe pamant toti atatia oameni cati greieri pe camp. Inca de atunci ar fi putut oamenii sa acopere toate continentele si toate insulele de pe planeta noastra. Dar asta nu s-a intamplat. Si acest fapt da marturie ca lumea merge dupa o logica ce nu se conduce dupa condeiul nostru si dupa socoteala noastra.

Spuneti singur ca Brazilia, daca ar fi cultivata, ar putea hrani intreaga Europa si America. Adaugati insa: ‘”Dar ce va fi cand si brazilienii se vor inmulti peste masura, si nu vor mai avea grau pentru export?” O, ciudatule purtator de grija, cine va plati grijile Dvs. de acum daca Brazilia nu se va inmulti niciodata peste masura, si nici Europa, si nici America? Pe mine ma ingrijoreaza acum urmatorul lucru: cine va plati grijile Dvs. de acum pentru ceva care se poate intampla abia peste o suta de ani si nu se va intampa, probabil, niciodata? Linisti-ti-va, va rog, si nu va faceti griji cu ce se vor hrani stranepotii nostrii. Nici strabunicul Dvs., nici tatal Dvs. nu v-a lasat vreo avutie, si totusi faceti cumva rost de paine pentru Dvs. si copiii Dvs. Ajunge fiecarei zile si fiecarei generatii necazul ei.

Scrieti ca grija Dvs. pentru viitorul indepartat a fost starnita de foametea care deja exista in unele tari, si va intrebati: „Dar ce va fi dupa o suta de ani? Foametea nu a venit oare, de la inmultirea peste masura a oamenilor?” Oare nu ati citit in Biblie cum a fost, de-a lungul celor sapte ani de nerodire, foamete in Egipt pe timpul dreptului Iosif? Foametea era de la nerodire, nu de la inmultirea peste masura a oamenilor. Iar nerodirea a ingaduit-o asupra roditorului Egipt Cel in a Carui stapanire este a da sau a nu da, potrivit dreptatii sau nedreptatii oamenilor. Si a fost foamete in Palestina in vremea stramosului evreilor, Iacov: nici acolo de la suprapopulare, fiindca Iacov stapanea singur campia Palestinei, impreuna cu fiii sai.

Ca atare, fiti linistit si nu va chinuiti cu grija pentru painea celor care nu s-au nascut inca. Si daca vreti, totusi, sa va ingrijiti de grijile indepartate ale omenirii, nu va ingrijorati de ce vor avea oamenii, ci de ce vor fi ei in viitor. Va jur pe sfanta invatatura a lui Hristos ca daca urmasii nostri vor cauta mai intai impraratia Lui Dumnezeu si dreptatea Lui, nu vor fi nici o zi lipsiti de paine, de-ar fi ei pe pamant ca nisipul marii.

Pace Dvs. si sanatate!

Sursa: Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi – Episcop Nicolae Velimirovici (Volumul 1 – Editura Sophia) Pag. 120

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s